Landenweb.nl

BOSNIE-HERZEGOVINA
Bevolking

To read about BOSNIA AND HERZEGOVINA in English - click here

Hotels Trivago

Steden BOSNIE-HERZEGOVINA

Sarajevo

Bevolking

Samenstelling en spreiding

advertentie

Bosnische VolksdansenFoto: Snapshots Of The Past CC2.0 Generic no changes made

Vóór de burgeroorlog van 1992-1995 bestond 44% van de bevolking uit Bosnische moslims (nu Bosnjakken), 31% uit Serviërs, 17% uit Kroaten, 6% uit 'Joegoslaven' en voor de resterende 2% uit Montenegrijnen, Roma, Albanezen en Oekraïners. Tegenwoordig is de verdeling ruwweg: 50% Bosnjakken (de religie-neutrale benaming van de groep die eerder onder de noemer moslims viel), 31% Serviërs, 15% Kroaten en 4% overigen.

Vóór de oorlog woonden de verschillende bevolkingsgroepen verspreid over het hele land en bestonden vooral in de grotere steden veel gemengde wijken. Tegenwoordig kent het land een sterke segregatie: de Bosnjakken wonen vooral in het noordwesten en in het centrum, de Kroaten in het westen, het uiterste noordoosten en in het centrum, de Serviërs in het noorden en het oosten.

De Roma (vroeger zigeuners genoemd) wonen als sinds de 14e eeuw in Bosnië-Herzegovina. Zij vormen met enkele tienduizenden personen de grootste minderheid in het land.

In 1941 werd het grootste deel van de joodse gemeenschap gedeporteerd en vermoord. Op dit moment leven er in Bosnië nog tussen 500-1000 joden.

Men schat dat als gevolg van het oorlogsgeweld en de politiek van etnische zuivering in de oorlog, ca. 60% van de toenmalige bevolking van huis en haard verdreven werd. Meer dan 250.000 vluchtelingen zijn gedood of worden vermist. Ca. 1,3 miljoen mensen vluchtten binnen Bosnië-Herzegovina en 1,2 mensen vluchtten naar het buitenland.

Na de oorlog keerden velen weer terug, maar stuitten op nieuwe moeilijkheden. Vluchtelingen die terugkeerden naar plaatsen waar hun etnische gemeenschap in de meerderheid was, hadden nog het minste probleem. Mensen die echter terugkeerden naar gebieden die door de oorlog een andere etnische meerderheid hadden gekregen, waren daar nu in de minderheid. Ook van de overheid hadden deze mensen weinig te verwachten.

Jonge gezinnen met kleine kinderen trokken massaal van het platteland naar de stad. Vanaf de ondertekening van het Dayton-akkoord tot eind februari 2002 keerden 834.000 ontheemden en vluchtelingen terug. Men schat dat ca. 700.000 ontheemden nooit meer zullen terugkeren naar Bosnië-Herzegovina.

Veel gezinnen zijn onvolledig doordat de man is omgekomen; vrouwen en kinderen zijn vaak zwaar getraumatiseerd. Hulp voor deze mensen schiet tekort.

advertentie

Demografische gegevens

In Bosnië-Herzegovina woonden in 2017 3.856.181 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 75 inwoners per km2.

De bevolkingsgroei bedroeg in 2017 -0,16%.

De gemiddelde levensverwachting bedraagt voor mannen 73,9 jaar en voor vrouwen 80,3 jaar.

Bevolkingsopbouw: 0-14 jaar 13,3% , 15-64 jaar 72,3% , 65+ 14,4%. (2017)

Bosnië-Herzegovina heeft een geboortecijfer van 8,8 geboortes per 1000 inwoners en een sterftecijfer van 10 per 1000 inwoners. (2017)

De zuigelingensterfte bedraagt 5,5 kinderen per 1000 levendgeborenen. (2017)

advertentie

BOSNIE-HERZEGOVINA LINKS

Advertenties
• Bosnie-Herzegovina Tui Reizen
• Vliegennaar.nl - Goedkoop vliegen naar Bosnie
• Hotels Trivago
• Rondreis Balkan
• Djoser Rondreis Balkan
• ANWB vakantie boeken Bosnie-Herzegovina
• Bosnië en Herzegovina Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Bosnië-Herzegovina
• Transport Bosnië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over BOSNIE-HERZEGOVINA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bosnië en Herzegovina (N)
Startpagina Bosnië (N)

Bronnen

Campschreur, W. / Bosnië-Herzegovina : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen : Novib

Gabrielpillai, M. / Bosnia and Herzegovina

Gareth Stevens Publishing

Milivojevic, J. / Bosnia and Herzegovina

Children’s Press

Phillips, D. / Bosnia and Herzegovina

Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems