Landenweb.nl

Nicosia (Lefkosia)
 

Djoser Wandelvakantie Cyprus

To read about Nicosia (Lefkosia) in English - click here

advertentie
Djoser Wandelvakantie Cyprus Cyprus Tui Reizen

Algemeen

Nicosia, ook wel Lefkosia genoemd, is de verdeelde hoofdstad van het eiland Cyprus. Ondanks de verdeeldheid is het een moderne stad met kosmopolitische uitstraling en een rijke historie.

NicosiaNicosiaFoto: LefkosiaChyprus CC3.0 Unported no changes made

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Cyprus Naar Cyprus met Sunweb

Ligging

Nicosia ligt centraal op het eiland Cyprus aan de oever van de Pedieos rivier. De Cypriotische hoofdstad is van oost naar west in tweeën gedeeld. Het ene deel van de stad wordt namelijk bezet door het andere deel behoort toe aan de Griekse Republiek Cyprus. De Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije zelf erkend, de rest van de internationale gemeenschap ziet het als bezet gebied. Midden door de stad loopt de zogenaamde ‘Groene Lijn’, een bufferzone die is ingesteld door de VN.

advertentie
Hotels Nicosia Vluchten naar Cyprus boeken? Vliegennaar.nl

Weer

Het klimaat van Cyprus laat zich het best omschrijven als een mediterraan klimaat. Zoals gezegd ligt Nicosia centraal op het eiland en dus is de invloed van de zee op het weer er het kleinst. Dit komt neer op hete, droge zomermaanden met temperaturen die rustig de 35 graden Celsius aantikken. De wintermaanden zijn een stuk koeler en natter met temperaturen van tussen de 6 en de 17 graden. Vorst komt er vrijwel niet voor.

Geschiedenis

Ledra was in 280 voor Christus de eerste stad op de plek waar Nicosia nu ligt. De bekendheid van de stad groeide door de eeuwen heen gestaag. In 1211 was Nicosia uitgegroeid tot een, voor die tijd, goed beveiligde vestingstad. Naar alle waarschijnlijkheid werd de stad in de 13e eeuw Cossia genoemd. Zeker is dat de stad toen al erg rijk was. Men leefde in luxe, er werden chique huizen en andere imposante bouwwerken verwezenlijkt. De kathedralen St. Sophia en St. Catherine dateren beiden uit deze periode.

Toen de Egyptische Mammelukken Nicosia in 1426 binnenvielen, namen zij de toenmalige Koning Janus van Nicosia gevangen en legden zijn koninklijk paleis volledig in de as. Niet alleen het paleis, maar ook een gedeelte van de stad werd vernield. Toen de Venetianen in 1489 in Nicosia kwamen, besloten zij dat de stad nog beter beschermd moest worden. Ze maakten de stad kleiner en bouwden er een sterke beschermende muur omheen. Buiten de muur moest er een soort buffer komen en daarom braken ze veel gebouwen buiten de muur af.

Nicosia kaart uit 1597Nicosia kaart uit 1597Foto:Publiek Domein

De verdedigingswal werd precies op tijd gerealiseerd, want in 1570 belegerden de Ottomanen de stad. Ondanks sterke weerstand van de vestingstad moest Nicosia zich binnen zeven weken gewonnen geven. Er vielen veel doden aan beide zijden. De Turken trokken een grens dwars door Nicosia; tussen het Grieks-Cypriotische noorden en het, vanaf dat moment Turkse zuiden van het eiland. De VN bewaakt deze grens tot op de dag van vandaag. De grens wordt ook wel ‘Groene Lijn’ genoemd, omdat deze op de kaart werd getekend met groene inkt. Mensen kunnen zich wel vrij bewegen van het noorden naar het zuiden van het eiland, want de verhoudingen zijn niet gespannen. Het door de VN gesponsorde ‘Nicosia Masterplan’ dat het restaureren van alle verwoeste gebouwen als doel heeft, zal er hopelijk toe bijdragen dat de verdeelde stad ooit weer één wordt.

Bezienswaardigheden

Zoals uit de historie van Nicosia blijkt, zijn de verdedigingsmuren van de stad van groot belang geweest. Als je op een heldere dag in Nicosia landt met het vliegtuig kun je de muren zien liggen. De muren bieden toegang tot het historische centrum van de Cypriotische hoofdstad en zijn zowel in het noorden als het zuiden van de stad nog vrijwel helemaal intact. Sommige delen van de muur stammen nog uit de middeleeuwen. In de muur zijn elf bastions te vinden; zes hiervan liggen er in het Turkse deel van Nicosia. In het Musalla bastion is het Nationale Strijd Museum gevestigd.

Verdedigingsmuur NicosiaVerdedigingsmuur NicosiaFoto:AncientNicosia CC 3.0 Unported No changes made

Het Cyprus museum is het grootste en belangrijkste archeologische museum van het land. Dit museum heeft een grote en unieke collectie oudheden en geeft een goede indruk van de ontwikkeling van de Cypriotische beschaving door de eeuwen heen. De collectie bestaat uit archeologische vondsten uit alle delen van het eiland en omvat aardewerk, sieraden, beeldhouwwerk en een verzameling munten.

De Agios Ioannis kathedraal stamt uit 1662 en is gebouwd door aartsbisschop Nikiforos op de plek van een 14e-eeuwse kapel, gewijd aan Johannes de Evangelist. De kerk ligt in het oude centrum van de stad en is het centrum van de orthodoxe kerk in Cyprus. De kerk heeft een aantal originele muurschilderingen met scenes uit de bijbel.

De Selimiye Moskee is gehuisvest in de voormalige St. Sophia Kathedraal. De kerk werd in 1193 gebouwd op bevel van Koning Amaury en heeft sindsdien altijd een religieuze functie gehad. Het marmer uit het oorspronkelijke bouwwerk is verwerkt in de noordingang van de moskee. Dit gebouw vormt het middelpunt van het noordelijke deel van Nicosia. Het is een imposant gebouw met prachtig houtsnijwerk zoals we dat kennen van Europese kathedralen. De torens doen nu dienst als minaretten. Je zou het kunnen zien als een sterk staaltje van recycling.

Selimiye Moskee NicosiaSelimiye Moskee NicosiaFoto:Chris06 CC 4.0 Internationaal no changes made

Tips

Proef in Nicosia absoluut eens iets uit de authentiek Cypriotische keuken. Deze keuken is sterk beïnvloed door zowel de Grieken als de Turken. Veel kaas (feta), aubergines, champignons, olijfolie en natuurlijk gegrild vlees staan op het menu. Bijzonder is de ‘halumi’ een plak warme Cypriotische kaas. De ‘meze’ worden meestal geserveerd tijdens de borrel in een taverne en zijn het best te vergelijken met de Spaanse tapas.

Nicosia (Lefkosia) LINKS

Advertenties
• Vluchten naar Cyprus boeken? Vliegennaar.nl
• Cyprus Tui Reizen
• Djoser Wandelvakantie Cyprus
• Naar Cyprus met Sunweb
• Hotels Nicosia
• Autoverhuur Sunny Cars Cyprus
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Nicosia (Lefkosia) bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems