Landenweb.nl

ENGELAND
Taal

To read about ENGLAND in English - click here

Vliegtickets vergelijken? Vliegennaar.nl

Steden ENGELAND

Birmingham Liverpool Londen
Manchester

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

EngelandNoord-ierlandSchotland
Wales

Taal

Algemeen

De Engelse taal behoort tot de Germaanse talen, een grote groep binen de Indogermaanse taalfamilie, waartoe bijna alle talen van Europa toe behoren. Binnen de Germaanse talen kan men drie subroepen onderscheiden: de Noordelijke (o.a. Noors, Deens en Zweeds), de continentale (o.a. Duits en Nederlands) en de westelijke, waartoe het Engels behoort.

De Germaanse taalgroep is ongeveer 2500-2000 voor Christus ontstaan, maar pas sinds het begin van de jaartelling op grote schaal verspreid. Groot-Brittannië werd voor die tijd gedomineerd door de Kelten en de Romeinen. Tussen de 5e en de 7e eeuw n.Chr. volgde de invasie van Germaanse stammen als Angelen, Saksen, Juten en Friezen. Deze volkeren zorgden ervoor dat bijna alle Kelten naar de minder herbergzame gebieden van Groot-Brittannië werden verdreven, zoals Wales en Schotland.

Het Germaanse dialect wordt gewoonlijk Angelsaksisch of Oud-Engels genoemd en kende rond 700 al een geschreven vorm. De Angelsaksen werden gevolgd door de Vikingen, die Noord-Germaanse woorden meebrachten en tenslotte door Normandiërs die de Franse taal en cultuur introduceerden in Groot-Brittannië. Uit een combinatie van hun Normandische dialect en het Angelsaksisch is uiteindelijke het Engels ontstaan zoals dat nu in Engeland wordt gesproken.

Het Engels uit de periode 1100-1500 wordt het Midden-Engels genoemd, daarna is sinds 1500 het Nieuw-Engels ontstaan. Het koloniale tijdperk, de massale immigratie van Engelsen en Ieren die het Engels in hun nieuwe vaderland als gemeenschappelijke voertaal gingen gebruiken, en de dominante positie van Engeland in handel, luchtvaart en scheepvaart, hebben ervoor gezorgd dat het Engels zich vooral in de 19e eeuw ontwikkelde tot een wereldtaal. Op dit moment is het de meest gesproken en begrepen taal ter wereld.

De in Engeland gehanteerde standaardtaal wordt ‘the Queen’s English’ genoemd.

advertentie

Kaart met landen waar Engels de officiële taal isFoto: Eddo CC 3.0 Unported no changes made

Het Engels is de moedertaal van ruim 300 miljoen inwoners van o.a. Groot-Brittannië, Ierland, Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica en Zuid-Afrika. Bovendien is het vaak de voertaal in voormalige Britse koloniën. Als internationale omgangstaal neemt het Engels ook een belangrijke plaats in bij onder andere de luchtvaart, de film- en computerwereld en de popmuziek.

advertentie

Cockney-Engels en andere dialecten

In de afgelopen eeuwen ontwikkelden de inwoners van het East End in Londen een speciale taal: het Cockney. De Cockneys zijn mensen die in de East End geboren zijn, speciaal zij die wonen ‘within the sound of Bow Bells’, wat betekent zo ver als de kerkklokken van de St. Mary-le-Bow gehoord kunnen worden.

Kenmerkend voor het Cockney is de ‘gottislag’, het kortstondig onderbreken van de klank van de stem of het aanzetten hiervan door het korte dichtklappen van de stemspleet en het hierbij onderbreken van de trilling van de stembanden. Veelvuldig komt de klank voor, zoals in woorden als ‘better’, waarbij de ‘t’ als gottislag wordt uitgesproken, wat veelal al be’er wordt weergegeven.

Verder zijn er nog een overweldigende hoeveelheid regionale dialecten en accenten, die voor buitenstaanders niet te volgen zijn. Behalve het Cockney van Londen kunnen nog genoemd worde het Scouse van Liverpool, het Geordie van Newcastle en Tyneside en het Brummie van Birmingham en omstreken.

De grootste verschillen zijn die tussen Noord- en Zuid-Engeland. Mensen uit het noorden gebruiken kortere klinkergeluiden, bijvoorbeeld de ‘a’ in het woord ‘bath’ wordt uitgesproken als de ‘a’ in het woord ‘fat’.

advertentie

Amerikaans Engels

Het Engels dat de Amerikanen gebruiken komt dichter bij het Engels dat geschreven en gesproken werd toen de Amerikaanse kolonies gesticht werden, dan de taal van het huidige Engels.

Er zijn duizenden woorden in Engeland, die voor Amerikanen moeilijk te herkennen zijn:

EngelsAmerikaans
anorakhooded winter jacket
chemistdrugstore
chipsfrench fries
come a cropperend up badly
dual carriagewaydivide highway
fortnighttwo weeks
gaoljail
liftelevator
lorrytruck
not cricketnot fair; not acceptable
pavementsidewalk
advertentie

ENGELAND LINKS

Advertenties
• Engeland Tui Reizen
• Londen met NS Hispee
• Goedkoop naar Engeland? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Autohuur Engeland
• Vakantiehuizen in Engeland
• Engeland Hotels
• Djoser Rondreis Engeland
• Camperreizen Engeland
• ANWB vakantie boeken Engeland
• Autoverhuur Sunny Cars Engeland
• Boeken, ook tweedehands, over ENGELAND bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Engeland (N)
Dieren in Egeland (N)
Engeland Favorietje (N)
Engeland informatie - Reizendoejezo
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Engeland(N)
Reizendoejezo – Engeland (N)
Rondreis door Engeland (N)
Startpagina Engeland (N)
Vakantie Engeland Jouwpagina (N+E)
Zuid Engeland Fotoreportage

Bronnen

Allport, A. / England

Chelsea House

Bowden, R. / Groot-Brittannië

Corona

Engeland, Wales

Lannoo

England

Lonely Planet

England

Rough Guides

Fuller, B. / Britain

Marshall Cavendish

Groot-Brittannië

Michelin Reisuitgaven

Locke, T. / Engeland

Van Reemst

Parsons, F.S. / Engeland

Van Reemst,

Schaedtler, K. / Highlights van Engeland en Wales

Gottmer

Somerville, C. / Groot-Brittannië

Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Geert Willems