Steden INDIA

Populaire bestemmingen INDIA

INDIA   

Basisgegevens
   Officiële landstaalHindi, Engels
   HoofdstadNew Delhi
   Oppervlakte3.287.263 km²
   Inwoners1.189.172.906 (juli 2011)
   MunteenheidIndiase roepie (INR)
   Tijdsverschil+4.30
   Web | Code | Tel..in | IND | +91

Algemeen

India (officiële Hindi-naam: Bharatiya Ganarajya, of verkort: Bharat, is een federatieve republiek in Zuid-Azië en ligt op het Indiase subcontinent. India heeft een oppervlakte van ca. 3,3 miljoen km2 en is daarmee ongeveer 79 keer zo groot als Nederland en het op zes na grootste land ter wereld.

India Satellietfoto

India grenst in het noorden en noordoosten aan Bangladesh (4053 km), Myanmar (1463 km), Bhutan (605 km), Nepal (1690 km), China (3380 km), en in het noordwesten aan Pakistan (2912 km).
India ligt ingeklemd tussen de Golf van Bengalen in het oosten, de Arabische Zee in het westen en de Indische Oceaan in het zuiden. De totale lengte van de kustlijn bedraagt ca. 7000 km. De afstand van oost naar west is 2950 kilometer en van noord naar zuid 3250 kilometer.
Tot het territorium van India behoren ook de eilandengroepen Lakshadweep in het de Arabische Zee en de Andamanen en Nicobaren in de Golf van Bengalen, meer dan 1000 kilometer oostelijk van het vasteland.
In het uiterste noorden liggen Jammu en Kasjmir, waarover de territoriale rechten zowel door India als door Pakistan worden geclaimd.

Landschap

India Taj Mahal

Door de vele klimaattypen en de grootte van het land heeft India een enorme variatie aan landschappen. India bestaat uit drie hoofdgebieden: de Himalaya (Sanskriet: ‘land van de sneeuw’), de noordelijke vlakte en het schiereiland.

Noord-India wordt beheerst door de Himalaya, hoewel alleen de westelijke en oostelijke uiteinden van deze bergketen binnen de Indiase grenzen vallen. De Kanchenjunga (8598 m) in Sikkim en de Nanda Devi (7816 m), zijn de hoogste toppen van India.
De Himalaya wordt doorsneden door mooie dalen, zoals de vallei van Kasjmir.

Himalaja India

Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte, met een gemiddelde breedte van ca. 320 km en op sommige plaatsen meer dan vijfhonderd kilometer breed. Deze laagvlakte wordt gedeeltelijk in beslag
genomen door het stroomgebied van de rivieren de Indus, de Ganges en de
Brahmaputra.
Deze gletsjerrivieren leveren water voor bevloeiing en jaarlijks een nuttige sliblaag. De dikke lagen alluvium maken de laagvlakte tot een van de vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld. Dijken of modderbanken zijn de enige opvallende kenmerken die het eentonige, vlakke landschap onderbreken. In het noordwesten, in de deelstaat Rajasthan, ligt de extreem droge Thar woestijn, ook wel Indian Desert genoemd.

India Deccan Plateau

Het belangrijkste deel van het Indiase schiereiland is het droge Deccan-plateau, met de hoogste top in het zuiden. Het Deccan-plateau wordt door de lage Vindhyabergen gescheiden van de noordelijke vlakte. Naar het westen stijgt het plateau tot de maximaal 1646 hoge West-Ghats, die evenwijdig lopen met de westkust. Het Deccan-plateau helt zachtjes over naar het oosten, waar het uitloopt in een lage bergrug, de maximaal 1680 meter hoge Oost-Ghats. In het zuiden komen de Oost- en de West-Ghats samen en vormen daar de Nilgiriheuvels, die een hoogte bereiken van 2600 meter. Ten oosten van de Oost-Ghats daalt het land af naar de brede kustvlakte.
De grootste rivieren van het schiereiland, Cauvery, Godavari, Krishna, Mahanadi en Penner, stromen allen naar de Golf van Bengalen. In tegenstelling tot de Himalayarivieren zijn dit (moesson)regenrivieren, met als gevolg een sterk wisselende waterhoeveelheid.


INDIA LINKS

Advertenties
• KRAS India aanbiedingen
• Vakantie India
• Rondreis India
• NRV Holiday: India
• India
• Better Places: India op maat
• India Vliegtickets WTC
• Namaste Reizen - India op maat
• India
• India Hotels
• Reizen naar India
• Eliza was here

Nuttige links

Fietsen door Noord- en Zuid-India (N)
India Eigenstart België (N+E)
India Foto's
India Foto's (2)
India Leuke Start (N)
India Startkabel (N)
Indiase restaurants in Nederland
Indiaweb (N)
Recepten India (N)
Reisfoto's India
Reisinformatie India (N)
Romans over India (N)
Rondreis door India (N)
Vakantie informatie India (N)
Artikelen en Reisverhalen over INDIA
  De koe uit Bangalore een rondrei..  Jaisalmer en Jodhpur
  Goa en Kerala  rondreis MH deel 1
  rondreis MH deel 3  Veranasi
  Hello Mister Ghandi  In Mysore hebben we genoten van ..
  rondreis MH deel 2

Bronnen

Boon, H. / India : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Caldwell, J.C. / India
Chelsea House

Chatterjee, M. / India
Dorling Kindersley

Dunlop, F. / India
Van Reemst

Nicholson, L. / India
Kosmos-Z&K

Peterse, L. / India
Gottmer/Becht

Srinivasan, T. / India
Times Books

Te gast in India
Informatie Verre reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2015
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems