Landenweb.nl

ISLA MARGARITA
Geschiedenis

To read about ISLA MARGARITA in English - click here

Hotels Isla Margarita

Populaire bestemmingen VENEZUELA

Isla margarita

Geschiedenis

Spaanse kolonisatie

In de pre-Columbiaanse tijd leefden op Isla Margarita (toen: Paraguachoa) vreedzame indianen die van de visvangst en de landbouw leefden.

De koloniale geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse continent begon in 1498 met de ontdekking door Christoffel Columbus van de eilanden Isla Margarita, Cubagua en Coche. In 1499 zette de eerste Europeaan voet aan wal, don Alonso de Ojeda.

In 1500 werd op Cubagua de allereerste Spaanse nederzetting van Zuid-Amerika gesticht, Nueva Cádiz.

advertentie

Parels

De vondst van prachtige parels bracht een parelhandel op gang, die Spanje probeerde te monopoliseren. Dit mislukte door de levendige smokkelhandel en uiteindelijk ging men er maar op over om licenties te verlenen aan andere landen. Het meeste werk werd verricht door de oorspronkelijke bewoners van de eilanden, de Camajuya-Cariben. Deze relatie met de indianen liep uit op een slaaf-meester verhouding. In 1525 werd de eerste gouverneur door de Spaanse Kroon aangewezen, Marcelo Villalobos, die echter overleed voordat hij met zijn werk kon beginnen. In 1532 werd in het Santa Lucía-dal La Asunción gesticht, de tegenwoordige hoofdstad van Isla Margarita. Maar eerst komt Isla Margarita van 1532 tot 1542 nog onder de heerschappij van het pareleiland Cubagua, met als hoofdstad Nueva Cádiz.

Rond 1540 waren de oesterbanken al bijna leeggeroofd en ging de belangstelling van de Spanjaarden snel over naar Mexico en Colombia. De Europeanen vertrokken in 1541 en in datzelfde jaar werden de eilanden getroffen door een zware aardbeving gevolgd door een vloedgolf. Tot 1548 bleven de eilanden onbewoond, waarna de Spanjaarden weer een poging waagden om Isla Margarita te koloniseren. Daarna verdwenen de eilanden vele eeuwen lang van het wereldtoneel.

In 1600 werd La Asunción de hoofdstad en de zetel van het parlement. De inzegening van de kathedraal van La Asunción in 1621 werd een bijzondere gebeurtenis, want het was de eerste kathedraal in de Nieuwe Wereld. Ook de Hollanders droegen hun steentje bij aan de geschiedenis van Isla Margarita: in 1626 wordt het fort van La Caranta in Pampatar door Hollandse zeerovers verwoest. Ook de Fransen laten zich niet onbetuigd en 600 Franse zeerovers vernietigden in 1677 La Asunción.

advertentie

Venezuela onafhankelijk

De eilanden kwamen pas weer in de 19e eeuw in de belangstelling te staan. In de onafhankelijkheidsstrijd met Spanje waren de drie eilanden de eerste Venezolaanse gebieden waar de gehate Spanjaarden definitief werden verslagen. In 1810 werd op 4 mei de eerste onafhankelijkheidsbeweging opgericht en al in 1812 werden de vrijheidsstrijders vervolgd door de Spanjaard Pascual Martínez. Een jaar later werd Martínez gevangen genomen in Pampatar, waarna hij werd geëxecuteerd in La Asunción. In 1815 kwam de Spaanse generaal Pablo Morillo aan in Pampatar met 65 schepen en 15.000 soldaten. Door het enorme overwicht gaf het eiland zich zonder enige tegenstand over. Na de afvaart van Morillo kwam het verzet meteen in actie en onder leiding van generaal Arismendi werden de in Juangriego achtergebleven Spaanse troepen verrast.

In 1817 werd Isla Margarita door de beroemde Simón Bolívar als springplank gebruikt voor zijn beslissende veldtocht tegen de Spanjaarden in Venezuela, onder andere na een heroïsche slag in Matasiete. In 1818 werden de eilanden door hem officieel Nueva Sparta (Nieuw Sparta) genoemd. Na de slag van Carabobo op het vasteland werd geheel Venezuela onafhankelijk en in 1830 volgde de scheiding van Groot-Colombia.

Isla Margarita belastingvrije zone en internatinale vakantiebestemming

In 1975 kreeg Isla Margarita van de Venezolaanse regering de status van ‘Zona Franca’, een belastingvrij gebied. Dit lokte vele koopjesjagers en van lieverlee werd Isla Margarita ook een populaire vakantiebestemming, aanvankelijk alleen voor de Venezolanen zelf. Door de economische crisis van begin jaren negentig kon de Venezolaanse toerist het niet meer betalen, maar brachten Noord-Amerikaanse en Europese toeristen deden hun intrede, en zetten Isla Margarita op de kaart als een internationale vakantiebestemming.

Zie verder ook de geschiedenis van Venezuela op Landenweb.

ISLA MARGARITA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegennaar.nl | Vliegen naar Isla Margarita
• hotels Isla Margarita
• Boeken, ook tweedehands, over ISLA MARGARITA bij Bol.com

Nuttige links

Isla Margarita Startbelgië (N+E)
Isla Margarita Startnederland (N+E)
Reisinformatie Isla Margarita (N)
Startpagina Isla Margarita (N)

Bronnen

Launspach, W. / Reishandboek Venezuela, Margarita

Elmar

O’Bryan, L. / Venezuela

Gottmer/Becht

Venezuela

Cambium

Verbeeck, I. / Isla Margarita, Puerto La Cruz & Cumaná

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems