Landenweb.nl

KOEWEIT
Geschiedenis

To read about KUWAIT in English - click here

Autoverhuur Sunny Cars Koeweit

Geschiedenis

Turken en Britten

Hoewel Koeweit in de 19e eeuw officieel geen deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk, betaalde het land wel belasting aan de Turkse Vali (Gouverneur) in Basra. De lokale elite beschikte echter over een grote mate van autonomie. Uit angst voor een volledige Turkse annexatie kwam Koeweit in 1899 een protectieverdrag overeen met Groot-Brittannië, waardoor het land de facto autonoom kon opereren.

advertentie

Onafhankelijk

Koeweit werd onafhankelijk op 19 juni 1961 en trad een jaar later toe tot zowel de Verenigde Naties als de Arabische Liga. Koeweit ondersteunde de Arabische landen tijdens de Zesdaagse Oorlog tegen Israël in 1967 en nam deel aan de olie-embargo's in 1967 en 1973. Tijdens de Koude Oorlog behoorde Koeweit tot de groep niet-gebonden landen en onderhield intensieve diplomatieke relaties met zowel het westen als de voormalige Oostbloklanden.

Met name de relatie met Irak is echter bepalend geweest voor de moderne geschiedenis van Koeweit. Beide landen hebben in de 20e eeuw regelmatig op gespannen voet met elkaar gestaan, waarbij de Koeweitse soevereiniteit en gemeenschappelijke olierechten een hoofdrol speelden. Beschuldigingen van Bagdad inzake overproductie van olie door Koeweit en een oud territoriaal conflict leidde uiteindelijk tot de Iraakse inval op 2 augustus 1990. Een internationale militaire coalitie onder leiding van de Verenigde Staten verdreef de Iraakse troepen tijdens"Operatie Desert Storm" in februari 1991. In september van dat jaar tekenden Koeweit en de Verenigde Staten een 10-jarig defensieakkoord, die een veiligheidsgarantie voor de Arabische staat moet bieden. De naoorlogse periode wordt vooral bepaald door de wederopbouw van Koeweit en onderlinge tegenstellingen tussen moderne en traditionele conservatieve politieke krachten.

advertentie

21e eeuw

In juli 2003 winnen zowel islamisten als regeringsgetrouwe kandidaten ten koste van liberalen. De emir, Sheikh Jaber benoemt Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah tot premier. In januari 2006 overlijdt emir Sheikh Jaber, hij wordt opgevolgd door Sheikh Sabah al-Ahmad. In maart 2008 ontslaat de emir het door de oppositie gedomineerde parlement en schrijft verkiezingen uit. Bij die verkiezingen van mei 2008 winnen de islamisten terrein en winnen meer dan de helft van de zetels. De emir benoemt Sheikh Nasser al-Mohammad al-Ahmad tot premier. In maart 2009 ontbind de emir het parlement na vragen over corruptie van de premier, zijn neef Sheikh Nasser Mohammad al-Ahmad al-Sabah. In mei 2009 winnen voor het eerst drie vrouwen een zetel in het parlement. In oktober 2009 mogen vrouwen een paspoort aanvragen zonder dat daar toestemming van hun echtgenoot voor nodig is. In december overleeft Sheikh Nasser Mohammad al-Ahmad al-Sabah een motie van wantrouwen vanwege beschuldigingen van corruptie. In februari 2012 wint de islamitische oppositie de parlementsverkiezingen. De emir blokkeert een paar manden later een overgang naar het islamitische strafrecht en in oktober 2012 laat hij het parlement ontbinden. Bij de parlementsverkiezingen van juli 2013 winnen de liberale kandidaten aan invloed. Vanaf maart 2015 neemt Koeweit deel aan de coalitie onder leiding van Saoedie-Arabie die luchtaanvallen uitvoert op Houthi rebellen in Jemen. In november 2016 wint de oppositie bijna de helft van de parlementszetels. Sjeik Nawaf Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah nam het roer over na de dood van zijn halfbroer Sjeik Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah in september 2020.

advertentie

KOEWEIT LINKS

Advertenties
• Koeweit Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Koeweit
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over KOEWEIT bij Bol.com

Nuttige links

Koeweit Startnederland (N)
Reisinformatie Koeweit (N)
Reizendoejezo - Koeweit (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems