Landenweb.nl

LANZAROTE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Arrecife
  Oppervlakte  846 km²
  Inwoners  156,189
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

To read about LANZAROTE in English - click here

Authentieke Reizen naar Lanzarote

Steden LANZAROTE

Costa teguisePuerto del carmen

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) liggen in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko. De archipel bestaat uit zeven bewoonde hoofdeilanden en zes kleinere eilanden. De hoofdeilanden zijn Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, en El Hierro. Vier kleine rotsachtige eilandjes zijn: La Graciosa, Montaña Clara, Alegranza en Los Lobos.

De Canarische Eilanden zijn geografisch gezien een deel van Afrika, maar politiek gezien behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje. De eilandengroep bestaat uit twee provincies, onder de naam: Autonome Regio van de Canarische Eilanden.

advertentie

Lanzarote Satellietfoto NASAFoto: Publiek domein

Het vulkanische eiland Lanzarote, ook wel de ‘zwarte parel van de Canarische Eilanden’ genoemd, is het op drie na grootste eiland van de ‘Islas Canarias’. Lanzarote is 58 km lang en maximaal 20 kilometer breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 752 km2. Alleen Tenerife (2053 km2), Fuerteventura (1731 km2) en Gran Canaria (1532 km2) zijn groter.

Lanzarote ligt 115 kilometer ten westen van de Marokkaanse kust en is het meest oostelijke eiland van de archipel. Tot Lanzarote behoren ook de eilanden La Graciosa (opp. 28 km2), Roque del Oeste, Rogue del Este, Alegranza (opp. 10 km2) en Montaña Clara, samen Las Isletas of Chinjo-archipel genoemd. Samen met deze eilandjes is de oppervlakte van Lanzarote 794 km2. La Graciosa is het enige bewoonde eiland van deze eilandengroep en ligt maar 50 meter verwijderd van Lanzarote.

Lanzarote is samen met Fuerteventura het oudste eiland van de archipel en ontstond zo’n 20 miljoen jaar geleden, toen de continentale platen van Afrika en Amerika uiteendreven. De eilanden ontstonden door de enorme hoeveelheden basaltmagma die door de breuklijnen naar boven kwamen.

advertentie

Landschap

Het landschap van Lanzarote is gevormd door vulkaanuitbarstingen. De laatste grote erupties vonden plaats tussen 1730 en 1756 in het gebied van de Montañas de Fuego of de ‘Vuurbergen’ en lieten daar het grootste lavaveld van de wereld achter (174 km2). Onder de dunne aardkorst is het zeer warm: tien centimeter onder de grond is het 140°C, zes meter onder de oppervlakte is het al ca. 400°C. Deze temperaturen worden gehaald bij Islote de Hilario, de heetste plek van het eiland.

Het heuvelachtige landschap van Lanzarote bestaat hierdoor uit lava en er zijn ruim honderd kraters en ca. driehonderd vulkaankegels te vinden. Lanzarote heeft geen hoge bergen, de hoogste top is de Peñas del Chache (671 m) die in het noordelijk gelegen rotsmassief Riscos de Famara ligt. Andere hoge toppen zijn de Monte Corona (609 m) in het noorden, de Hacha Grande (561 m) en de Atalaya Femés (607 m) in het zuiden en de Montañas del Fuego (510 m) in het westen.

advertentie

Peñas de Chache, hoogste heuvel van LanzarotePhoto: Frank Vincentz CC 3.0 Unported no changes made

In het westen ligt een kaal maanlandschap, het Nationaal Park Timanfaya. De gestolde lavatongen zijn keihard en er is nauwelijks begroeiing mogelijk. Vóór 1730 lagen hier tien dorpen in het vruchtbaarste gebied van het eiland. Door de zes jaar durende uitbarstingen werden de dorpen begraven onder een lavalaag van 10 meter dikte. In het noorden is het lavadek wat verweerd en daardoor is landbouw mogelijk. De rest van het eiland is bedekt met tot fijnkorrelig poeder verweerd lava.

De stranden van Lanzarote liggen bijna allemaal aan de vlakkere zuidoostkust. De beste stranden zijn Playa Bastián, Playa Blanca, Playa de Famara (windsurfen!), Playas de Papagayo, Playa de la Cuchara en Playa de los Pocillos.

De Playa de las Conchas op het eilandje La Graciosa wordt als het mooiste van de Canarische Eilanden beschouwd. De Playa Lambra op hetzelfde eiland is bedekt met miljoenen schelpen. La Graciosa bestaat uit een duinlandschap en enkele vulkanen, waaronder de Argujas Grandes (266 m).

De hoogste vulkaan op Lanzarote is de Alegranze (289 m). Montaña Clara is feitelijk niet meer dan een hoge vulkaankegel (256 m).

Bijzonder zijn de grotten die zijn ontstaan bij de uitbarsting van de Monte Corona 5000 jaar geleden. De Cueva de los Verdes maakt deel uit van een 7,5 kilometer lang stelsel van grotten en tunnels, waarvan een gedeelte zelfs 50 meter onder de zeespiegel ligt.

Ook de Jameos del Agua, die verbonden is met de Cueva de los Verdes, is een door het vulkanisme gevormd grottenstelsel. In het grottenstelsel bevindt zich een klein meertje, gevuld met zeewater.

Bijna de helft van het landschap is beschermd natuurgebied en in 1993 werd Lanzarote als eerste eiland ter wereld in zijn geheel door de UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

advertentie

LANZAROTE LINKS

Advertenties
• Lanzarote Tui Reizen
• Vakantie Lanzarote | Waarschijntdezonwel.nl
• Naar Lanzarote met Sunweb
• Autohuur Lanzarote
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Lanzarote
• By June, vlucht, huurauto en kleinschalige accommodatie
• Lanzarote Hotels
• Authentieke reizen naar Lanzarote
• Boeken, ook tweedehands, over LANZAROTE bij Bol.com

Nuttige links

Duikreisverhaal, duiken in Lanzarote de Canarische eilanden (N)
Lanzarote (N)
Lanzarote 2 Link België (N)
Lanzarote Startnederland (N+E)
Reisinformatie Lanzarote
Wandelen Lanzarote (N)

Bronnen

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer/Becht

Reisenegger, V. / Lanzarote

ANWB

Scialdone, V. / Lanzarote

Bonechi

Weniger, S. / Lanzarote

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems