Landenweb.nl

OEKRAINE
Taal

To read about UKRAINE in English - click here

Hotels Oekraine

Steden OEKRAINE

Kiev

Taal

Het Oekraïens is de officiële landstaal van Oekraïne. Deze taal behoort tot de Oost-Slavische taalgroep (o.a. ook Pools, Bulgaars en Russisch), die weer onderdeel uitmaakt van de Indo-Europese taalfamilie, net als het Spaans, het Engels en heel veel andere talen. De Slavische groep kent drie subgroepen, het Zuid-Slavisch, het West-Slavisch en het Oost-Slavisch. De drie Oost-Slavische talen (Russisch, Wit-Russisch en Oekraïens) lijken veel op elkaar en zijn in sommige gevallen onderling begrijpelijk.

Van de bevolking spreekt 78% Oekraïens, maar eenzelfde percentage spreekt ook Russisch eveneens een officiële taal. Tijdens de overheersing door de Sovjet-Unie was het Oekraïens verboden, maar na de onafhankelijkheid bloeide de taal weer op. In die moeilijke periode werd de taal levend gehouden door een groep nationalisten, waarvan Taras Shevchenko een van de bekendste is. Ook de diaspora, de Oekraïeners in het buitenland, waren belangrijk voor het behoud van het Oekraïens.

Toch is de taal in dit voorheen sterk gerussificeerde land nog steeds een zeer gevoelig punt, met name door de aanwezigheid van de vele etnische minderheden, van wie de 15 miljoen Russen uiteraard de belangrijkste zijn. Veel Oekraïeners spreken ook beter Russisch dan Oekraïens, omdat het Russisch lange tijd als enige taal op school geleerd werd.

Het Oekraïens en het Russisch lijken dan ook erg veel op elkaar, met een woordvoorraad die voor ongeveer 60% overeenkomt. Recent onderzoek laat zien dat het Russisch terrein verliest ten gunste van het Oekraïens.

Het Oekraïens is een echte klanktaal, met onder meer het gebruik van de ‘h’ als klank. Verder valt in de grammatica het gebruik van zeven naamvallen op. Het Oekraïense alfabet heeft 33 letters, waarvan een aantal voor klanken die wel in het Oekraïens, maar niet in het Russisch bestaan.

Het Oekraïens maakt gebruik van het cyrillische schrift, dat stamt uit de negende eeuw en ontworpen werd door twee Byzantijnse missionarissen, Sint Cyrillus en Sint Methodius. Het cyrillische schrift is gebaseerd op Griekse en Hebreeuwse letters.

Enkele woorden:

Spelling van aardrijkskundige namen:

Russische spellingOekraïense spelling
KievKyiv
ChernobylChornobyl
LvovLviv
KharkovKharkiv
OdessaOdesa

Tijdens de Sovjet-overheersing werd het land wereldwijd ‘de Oekraïne’ genoemd, implicerend dat het geen onafhankelijk land was, maar een regio in de Sovjet-Unie. Tegenwoordig is de naam gewoon Oekraïne.

advertentie

OEKRAINE LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Oekraine
• Hotels Oekraine
• Autoverhuur Sunny Cars Oekraïne
• Hotels Trivago
• TransportOekraïne - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over OEKRAINE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Oekraïne (N)

Bronnen

Bassis, V. / Ukraine

Marshall Cavendish

Corona, L. / Ukraine

Lucent Books

Hove, P. ten / Schets van Oekraïne

Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne

Oekraïne

Minbuza Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne

Otfinoski, S. / Ukraine

Facts on File

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems