Landenweb.nl

REUNION
Planten en Dieren

To read about REUNION in English - click here

Hotels Reunion

Planten en Dieren

Planten

Sommige delen van Réunion lijken wel botanische tuinen, zo divers. Tussen de kust en de bergen groeien palmen, pandanus, vanillebomen, kruiden, tropische fruitbomen, casuarina's, regenwoud en bergflora. Verder is de helft van het gecultiveerde land bedekt met suikerriet, tot 800 meter hoogte. De oostkust is weelderig begroeid en deze bossen hebben de vernietigende invloed van de mens weten te weerstaan. Alleen de echte woudreuzen zijn allemaal verdwenen.

Op de kale barre lavavelden groeit niet erg veel. De eerste plant die op lava begint te groeien noemen de Fransen"branle vert"; de bladeren van deze plant bevatten brandbare olie! Daarna volgen tamarindes en acacia's. Net als andere tropische eilanden kent ook Réunion vele prachtige bloemen, o.a. orchideeën, hibiscussen, bougainvillea's, frangipani, jacaranda's, grevillea, acacia's en mimosa.

Réunion heeft 700 inheemse plantensoorten waarvan er 161 alleen (endemisch) op Réunion voorkomen. Verschillende van de meest bedreigde soorten zijn alleen nog te vinden in botanische tuinen. Veel voorkomend is de varen Marattia fraxinea, die ook nog te vinden is op Mauritius, Madagaskar en de Comoren. Indrukwekkender is de boomvaren Cyathea borbonica die het bosgebied van Bébour- Bélouve domineert en tien meter hoog kan worden. De bamboesoort Nastus barbonicas komt alleen nog op Réunion voor.

Van de vele soorten orchideeën die op het eiland voorkomen zij er zeven endemisch. Sommige palmboomsoorten zijn in het wild bijna verdwenen, b.v. de"witte" palm.

Twee hibiscussoorten, de oranje-rode Hibiscus boryanus en de gele Hibiscus columnarus zijn alleen nog te vinden op Réunion en Mauritius.

De heester Ruizia cordata is met zijn zilveren blaadjes de bekendste endemische plant van Réunion. Twee hardhoutsoorten, Foetidia mauritanium en Mimusops maxima, worden veel in de bouw gebruikt en zijn daardoor vrij zeldzaam geworden. Twee bedreigde heestersoorten, Pouzolia laerigata en Obetia ficifolia, worden bestoven door één bepaalde vlindersoort. Doordat de struiken bedreigd worden, dreigt ook de vlinder uit te sterven.

Een van de ingevoerde planten blijkt een succesnummer. Terwijl andere planten de eigen flora overwoekeren en verder nutteloos zijn, is de vitamine-c rijke goyavier uit Brazilië gebruikt in drankjes en voor jam. De acht meter hoge struik met het dieprode fruit lijkt wel op een miniatuur-guave.

advertentie

Dieren

Met de dieren op Réunion is het niet best gegaan sinds de komst van de mens. Dodo's en reuzenschildpadden komen al lang niet meer voor. De gekuifde bourbon- vogel is een uitgestorven wonderbaarlijk vogeltje; een model is nog te vinden in het Musée d'Histoire Naturelle van St. Denis. De zeldzaamste vogel is op dit moment de"merle blanc" of koekoeksklauwier. Een verwante soort komt nog op Mauritius voor.

Bulbuls komen vrij algemeen voor. De Maskarenen paradijsvliegenvanger is ook bekend onder de naam"oiseau la vierge". Tot de vogels van de hoogvlakte behoren de tec-tec of Réunion roodborsttapuit en de papangue of Maillardi buizerd, Réunion's enige overgebleven roofvogel. Mynah's en de kardinaalrode fodies komen vrij algemeen voor. De bekendste zeevogel is de paille-en-queue of witstaartkeerkringvogel, wat tevens de nationale vogel is.

Af en toe zijn er albatrossen en pijlstaartstormvogels te zien. Twee bedreigde zeevogels zijn de Réunion zwarte stormvogel en Barau's stormvogel. Veerwild is o.a. korhoen, kwartel, berghazelhoen en patrijs.

Diverse andere ingevoerde vogels zijn zebraduif, Madagakar schildpadduif, Chinese red-whiskered buulbuul, spotted-backed weaver, Madagaskar red fody, house sparrow en de Kaapkanarie. Zeldzaam zijn de Madagaskar patrijs, gekleurde Cinese kwartel, Madagaskar button-kwartel en rode avadavat of tijgervink.

Net als op andere eilanden van de Maskarenen zijn de eerste vogels, de meeste reptielen en bijna alle zoogdieren door de mens ingevoerd. Een van de eerste ingevoerde zoogdieren waren wilde zwijnen die nog steeds voorkomen in dichte bosgebieden. Ook herten, bruine ratten en zwarte ratten zijn ingevoerd en een van de oorzaken geweest van het verdwijnen van vele endemische zoogdieren. De tenrec is het meest voorkomende zoogdier op Réunion, geïntroduceerd vanuit Madagaskar en geldend als culinaire specialiteit.

Ingevoerde reptielen zijn agame-hagedissen, verschillende gekko's en de grote panterkameleon. Ook de Afrikaanse pad en de Malagasiche kikker werden ingevoerd. Endemische amfibieën komen op Réunion niet voor. Interessant zijn de reuzenmiljoenpoten die onder stenen in vochtige gebieden voorkomen. De rivieren bevatten regenboogforel en een kleine soort zalm.

advertentie

REUNION LINKS

Advertenties
• Vluchten Saint Denis Reunion | VliegenNaar
• Wandelvakantie Reunion
• Hotels Reunion
• Autoverhuur Sunny Cars Reunion
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over REUNION bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Reunion (N)
Reisinformatie Reunion (N)
Reunion informatie - Reizendoejezo (N)
Reunion Startnederland (N+E)
Telefoongids Frankrijk

Bronnen

Ellis, R. / Mauritius, Rodrigues & Réunion : the Mascarene Isles

Bradt

Mauritius, Réunion & Seychelles

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems