Landenweb.nl

ALONISSOS
Geschiedenis

To read about ALONISSOS in English - click here

Naar Alonissos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Vondsten in het gebied rond Kokkinokastro laten zien dat er meer dan 100.000 jaar geleden al een menselijke nederzetting op Alonissos moet zijn geweest. Alonissos is het enige eiland in de Egeïsche Zee waar zulke oude overblijfselen van menselijke nederzettingen gevonden zijn. In die tijd waren alle eilanden van de Sporaden nog met elkaar verbonden, wat nu zee is waren toen valleien en meren.

Er wordt aangenomen dat er in de prehistorie een Pelagische stam leefde op het eiland, en dat er misschien wel Kretenzische kolonisten waren tijdens de Minoïsche tijd. Alonissos was in die tijd een boereneiland, met wijn en olijfolie als belangrijkste exportproducten.

In de klassieke tijd bereikte Alonissos zijn economische en culturele hoogtepunt. Het produceerde hoogwaardige wijn, olijfolie en amforen, en waarschijnlijk werd de god Posseidon speciaal vereerd.

advertentie

Alonissos GrotPhoto: Adamantioa CC 3.0 Unported no changes made

Toen de Romeinen in de 2e eeuw voor Christus Alonissos veroverden, gebruikten ze het eiland als een verbanningsoord voor Romeinse burgers. Op omliggende eilanden als Youra werden gevangenissen en militaire bases gebouwd. Door de hoge belastingen verarmde de lokale bevolking langzaamaan, en het eiland viel terug in zijn oorspronkelijke status als boereneiland, waarbij het geproduceerde gebruikt werd voor de eigen bevolking.

De geschiedenis van Alonissos, dat in de 3e eeuw na Christus tot het christendom bekeerd werd, is in die tijd te vergelijken met de geschiedenis van de eilanden Skiathos en Skopelos, want in de 4e eeuw na Christus vonden er over deze eilanden veel conflicten plaats over het bezit van het eiland tussen Athene en Philippus II van Macedonië.

Dit ging tijdens de Byzantijnse periode door, en het eiland werd in deze periode steeds weer geteisterd door aanvallen van piraten. Tijdens deze eeuwen werden ook vele kerken en kloosters gebouwd in het gebied.

Net als naburige eilanden kwam Alonissos in 1207 onder de Venetiaanse overheersing van de Ghisi-familie, aangevoerd door de Baron van Ghisi. De Venetianen repareerde en versterkten het fort op het eiland, dat toen geschikt was om de aanvallen van Arabische, Italiaanse en Turkse piraten te weerstaan. In 1538 werd Alonissos bezet door de Turken, en alle bewoners van het eiland werden opgesloten in het fort en mochten na goedkeuring van de Turken het fort verlaten. Pas in 1830 werd Alonissos van de Turken bevrijd en werd Alonissos een onderdeel van de nieuwe en vrije Helleense Staat, samen met de rest van de andere Sporadische eilanden.

Gedurende de 2e Wereldoorlog sneuvelden veel jongemannen van het eiland op het vasteland van Griekenland en aan de grens met Albanië. In oktober 1940 werd Alonissos ingenomen door de Italianen, maar in april 1941 werden de eilandbewoners opgeroepen om hun patriottische plicht te doen en zich te verzetten tegen de bezetting van hun eiland. Ze vochten gedurende de hele oorlogsperiode in de voorste linies, maar toen de Duitsers de Italianen aflosten, dienden ze hun eiland op een andere manier. Ze sloten zich aan bij de EAM (een verzetsgroep), organiseerden het veilige vervoer van Australiërs, Engelsen en Cyprioten naar het Midden-Oosten en construeerden een compleet verzetsnetwerk op alle Noordelijke Sporaden-eilanden.

Later, toen de Italianen definitief vertrokken waren, lieten ze het bevel en het beheer van het gebied aan de Duitsers. Tegen het einde van de oorlog begonnen de Duitsers, met behulp van verraders, te beginnen met het vernietigen van de EAM. Op 15 augustus 1944 werden elf leden van de EAM verzameld op het dorpsplein en doodgeschoten voor het oog van vele eilandbewoners, een staaltje van machtswellust dat tekenend was voor de Duitse bezetting.

In 1950 werden alle wijngaarden op Alonissos getroffen door een ziekte, en in 1965 werd Alonissos weer door een grote natuurramp getroffen. Door een aardbeving werden bijna alle gebouwen op het eiland verwoest. Alonissos richt zich in de 21e eeuw vooral op duurzaam toerisme.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

advertentie

ALONISSOS LINKS

Advertenties
• Alonissos RossHolidays
• Naar Alonissos met Sunweb
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Sporaden
• Alonissos ReizenTui
• Hotels Alonissos
• Autoverhuur Sunny Cars Alonissos
• Auto huren in Alonissos
• Boeken, ook tweedehands, over ALONISSOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Alonissos (N)
Startnederland Alonissos (N)

Bronnen

Browne, J. / An insider's guide to Alonnisos

Travelleur

Skiathos, Skopelos and Alonnisos

Thomas Cook

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems