Landenweb.nl

AZOREN
Godsdienst

To read about AZORES in English - click here

Wanneer vakantie Azoren plannen - Waarschijntdezonwel.nl

Populaire bestemmingen PORTUGAL

AlgarveAzorenCosta de lisboa
Costa verdeMadeira

Godsdienst

Algemeen

advertentie

Santo Cristo Kerk AzorenPhoto: Björn Ehrlich CC 3.0 Unported no changes made

De Azoren zijn vanaf de vestiging van de eerste kolonisten katholiek. De zeldzame protestantse kerken werden pas veel later gebouwd, bijvoorbeeld in Ponta Delgada op São Miguel in de 19e eeuw als gevolg van de vele Engelse handelaren die zich op de sinaasappelteelt stortten. Vanaf het begin was er wel altijd een sterke joodse gemeenschap. Niet alleen de katholieke priesters waren zeer invloedrijk, ook religieuze ordes als die van de franciscanen waren belangrijk, zij stichtten veel kerken, kloosters en de eerste scholen. Negentig procent van de bevolking van de Azoren is nog steeds rooms-katholiek. Religie speelt een zeer grote rol in het dagelijks leven, hoewel het aantal praktiserende gelovigen, zeker onder de jongeren, elk jaar minder wordt.

Wat nog wel altijd volop gevierd wordt op de Azoren, van pasen tot en met pinksteren en bijna niet meer op het vasteland van Portugal, is het uit de 13e eeuw stammende Feest van de Heilige Geest, de 'Festa do Espiríto Santo'. Het feest wordt in verschillende kerkelijke gemeenten gevierd en elk jaar wordt er door de broederschappen een nieuwe keizer of 'imperador' benoemd. Het hoogtepunt van het feest is de kroning van de nieuwe keizer. Symbolen van het feest zijn de rode vlag met duif van de Heilige Geest.

Koning Dinis heerste vanaf 1279 over Portugal en wilde het door de profeet Jezus voorspelde tijdperk van de Heilige Geest inluiden, een soort aards paradijs waarin iedereen gelijk zou zijn en gelijk behandeld zou worden. Iedereen moest dan van persoonlijk bezit afzien, een levenswijze die vooral bij de franciscaner monniken aansloeg. In Italië en Frankrijk werden ze om deze levenswijze vervolgd, maar in Portugal kreeg hun gedachtegoed wel veel aanhang. Koning Dinis ging echter nog een stukje verder en verving de door priesters geleide heilige missen door een lekendienst en wilde de hiërarchische kerkelijke orde opheffen. De katholieke kerk zag deze ontwikkeling natuurlijk totaal niet zitten en vaardigde allerlei verboden uit en stelde in 1536 een inquisitie in, voor veel Portugezen het sein om vooral naar Brazilië te vluchten. Op de Azoren bleef het feest echter gevierd worden, met name op het eiland Terceira. Daar spelen de 68 uitbundig beschilderde en vaak door het volk, met name in de 19e eeuw, gebouwde en gefinancierde 'impérios' een grote rol, Heilige Geesttempels die het middelpunt vormen van de festiviteiten die met het feest van de Heilige Geest samenhangen. Enkele bijzonder impérios in Angra do Heroísmo zijn de Império Dos Inocentes da Guarita, de Império do Outeiro en de Império Império do Espírito Santo do Terreiro. Op dit moment wordt het feest getolereerd door de katholieke kerk.

advertentie

Império do Espírito Santo do Terreiro in Angra do Heroísmo, AzorenPhoto: José Luís Ávila Silveira/Pedro Noronha e Costa in het pubieke domein

Bijzondere religieuze gebouwen op de Azoren

Igreja da Matriz de São Sebastão: belangrijkste kerk van de stad Ponta Delgada, stammend uit de 16e eeuw en het beste voorbeeld van de zogenaamde (e)manuelstijl (Emanuel I, regeerperiode 1495-1521) op de Azoren. De manuelstijl wordt gekenmerkt door prachtig decoratief beeldhouwwerk, motieven die verwijzen naar overzeese gebiedsdelen van Portugal en zeevaartsymboliek. Bezienswaardig zijn verder blauwe en witte typisch Portugese tegels, 'azulejos', en fraaie altaarstukken. De beschermheilige van de kerk is de heilige Sint-Sebastiaan (Latijn: Sebastianus, 3e eeuw en geboren in Narbonne).

advertentie

Igreja da Matriz, Ponta Delgada, AzorenPhoto: Concierge.2C CC 3.0 Unported no changes made

Igreja do Colégio de Todos os Santos: voormalige barokke jezuïetenkerk in Ponta Delgada, waarin nu het eilandmuseum Núcleo de Arte Sacra do Museu Carlos Machado gevestigd is. Prachtige gevel, gemaakt van grijs vulkaangesteente. Bijzonder zijn de ivoren Indo-Portugese Christusfiguren en een altaarstuk wat beschouwd wordt als het grootste houtsnijwerk van Portugal.

Igreja Matriz: belangrijkste kerk van Ribeira Grande, de tweede stad van de Azoren. Een van de grootste en mooiste kerken van de Azoren, begin 16e eeuw gebouwd en in latere eeuwen diverse malen uitgebreid. Prachtige barokke gevel en voorzien van dertien altaren.

advertentie

Igreja Matriz in Ribeira Grande, AzorenPhoto: José Luís Ávila Silveira/Pedro Noronha e Costa in het publieke domein

Igreja de São Miguel: deze kerk in Vila Franca do Campo is gewijd aan de patroonheilige van het eiland São Miguel en voor de aardbeving van 1522 de belangrijkste kerk van het eiland. Na de aardbeving werd de kerk in haar oorspronkelijke staat herbouwd in de zeer eenvoudige atlantische gotiek-stijl met dikke muren, massieve roosvensters en spitsboogportalen.

advertentie

Eenvoudige Igreja de São Miguel, Vila Franca do Campo, AzorenPhoto: José Luís Ávila Silveira/Pedro Noronha e Costa in het publieke domein

Igreja Matriz Nossa Senhora da Assuncão: eerste kerk op het eiland Santa Maria, met een geschiedenis die teruggaat naar ca. 1450. Uit deze tijd stamt nog een portaal met gotische spitsboog. Het interieur is barok.

advertentie

Igreja Matriz Nossa Senhora da Assuncão in Vila do Porto, Santa Maria, AzorenPhoto: Usercam CC 3.0 Unported no changes made

Igreja de Nossa Senhora da Purificacão: grote aan Maria gewijde kerk in het dorp Santo Espírito met een fraaie barokke gevel.

Ermid de Nossa Senhora de Fátima (Santa Maria): aan de maagd Fátima gewijde bedevaartskerk uit 1925 in het plaatsje São Pedsro. De weg naar de kerk bestaat uit 154 trappen, wat gelijk staat aan de kralen van een rozenkrans.

Ermida dos Anjos (Santa Maria): oudste kerk van de Azoren, stammend uit de 15e eeuw en daarna vaak verbouwd, laatstelijk in 1893. Tegenover de kerk staat een standbeeld van Christoffel Columbus.

Igreja de Nossa Senhora das Angústias (Faial): oudste parochiekerk van Faial in de stad Horta, die in de 17e eeuw volledig verbouwd werd.

Igreja Matriz São Salvador: belangrijkste kerk van Horta (Faial), oorspromnkelijk gebouwd door jezuïeten met enigszins protserige altaarstukken en muren bedekt met azulejos, voorstelleden het leven de van de stichter van de jezuïetenorde, Ignatius van Loyola.

Igreja de São Mateus (Pico): belangrijke kerk voor het eiland Pico die in de 19e eeuw op de fundamenten van een kerk uit begin 16e eeuw gebouwd werd. De kerk is gewijd aan Senhor Bom Jesus Milagroso, waarvan een uit Brazilië stammend beeld in de kerk staat.

Ermida de São Pedro (Pico): oudste kerk van Pico in het dorpje Lajes do Pico, eind 15e eeuw gebouwd. In São Roque do Pico staat de belangrijkste kerk van Pico, de parochiekerk Igreja Matriz de São Roque.

advertentie

Igreja Matriz de São Roque, São Roque do Pico, AzorenPhoto: José Luís Ávila Silveira/Pedro Noronha e Costa in het publieke domein

Igreja Matriz de São Jorge: belangrijkste kerk van de stad Velas, uit de 16-17e eeuw en gewijd aan de patroonheilige van het eiland São Jorge, Sint Joris. Met een prachtig altaarstuk en bijzondere 17e eeuwse commoden.

Igreja Santa Bárbara (São Jorge): 18e eeuwse pelgrimskerk die veelvuldig door de eilandbewoners bezocht wordt om te bidden of een viering bij te wonen. De vele giften van pelgrims zorgden er voor dat deze kerk met zijn uitbundige interieurversieringen tot een van de mooiste kerken van de Azoren gerekend wordt. Het interieur is typisch voor de Portugese barok met een houten plafond, azulejotableaus over het leven van Sint Barbara, een basalten doopvont uit de 16e eeuw en fraaie meubels.

advertentie

Igreja Santa Bárbara, Manadas, AzorenPhoto: Unukorno CC 3.0 Unported no changes made

Ermida de Santo Cristo (São Jorge): in 1835 ingewijde kerk, eindpunt van een pelgrimstocht over het eiland, de Romaria de Santo Cristo, die elk jaar in september door pelgrims van het eiland afgelegd wordt.

Sé Catedral do Santíssimo Salvador (Terceira): enige kathedraal en grootste kerk van de Azoren, vanaf 1560 gebouwd en pas in de 17e eeuw voltooid. Na de aardbeving van 1980 weer gereconstrueerd. Bijzonder is een 17e eeuws altaar bekleed met een reliëf van gehamerd zilver.

Igreja de São Sebastião (São Sebastião, Terceira): een van de oudste kerken van de Azoren (1455). zeer grond gerenoveerd met kenmerken van de Atlantische gotiek. Prachtige en voor de Azoren uniek fresco's.

Ermida de Nossa Senhora da Ajuda (Santa Cruz da Graciosa, Graciosa): een van de drie bedevaartskerken die te vinden zijn op de 129 meter hoge vulkaankegel. Deze kerk is de oudste van de drie.

advertentie

Ermida de Nossa Senhora da Ajuda, AzorenPhoto: José Luís Ávila Silveira/Pedro Noronha e Costa in het publieke domein

Igreja Matriz Nossa Senhora da Conceição (Flores): belangrijkste kerk van de stad Santa Cruz das Flores uit midden negentiende eeuw met barokke stijlkenmerken.

advertentie

Igreja Matriz Senhora da Conceição Santa Cruz das Flores, AzorenPhoto: Dreizung in het publieke domein

AZOREN LINKS

Advertenties
• Vakanties Azoren
• Naar de Azoren met Sunweb
• Bouw je eigen Azoren Rondreis
• Azoren Tui Reizen
• Authentieke reizen naar de Azoren
• Hotels Trivago
• Rondreis Azoren
• Autohuur Azoren
• Hotels Azoren
• Djoser Wandel - wandelreis Azoren
• Autoverhuur Sunny Cars Azoren
• ANWB vakantie boeken Azoren
• Boeken, ook tweedehands, over AZOREN bij Bol.com

Nuttige links

Azoren Startnederland (N+E)
Duiken in de Azoren - Pico - Faial in de Atlantische Oceaan op haaien, mobula's, dolfijnen, walvissen en potvissen (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Azoren (N)
Reisinformatie Azoren (N)
Startpagina Azoren (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Lipps, Susanne / Azoren

ANWB

Marsh, Terry / Azores

New Holland

Martin, Roman / Azoren

Elmar

Sayers, David / Azores

Bradt Travel Guides

Stieglitz, Andreas / Landscapes of the Azores : a countryside guide

Sunflower Books

Wikipedia

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems