Landenweb.nl

KORFOE
Planten en Dieren

To read about CORFU in English - click here

Korfoe Rossholidays

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Planten en Dieren

Planten

Korfoe is een groen eiland met een gevarieerde en rijke plantengroei, zeker vergeleken met het dorre en droge Griekse vasteland. Dit komt door de regelmatige regenval en de daardoor vruchtbaar geworden grond.

advertentie
Olijfbomen KorfoePhoto: Bogdan Giusca CC 2.5 no changes made

Olijfbomen zijn de opvallendste verschijningen, alleen al door hun geweldige aantal, meer dan 3 miljoen stuks. Veel van deze bomen zijn al erg oud, want zijn geplant in de Venetiaanse periode (1386-1797). Olijfbomen zijn er in allerlei vormen met smalle zilvergrijze blaadjes en ronde openingen in de vaak knoestige en kromme stam. Olijfbomen kunnen tot twintig meter hoog worden en honderden jaren oud worden.

Een andere veel voorkomende boom is de cipres. Verspreid over het eiland staan groepjes kleine vruchtbomen die sinaasappels, citroenen, peren, kersenvijgen en abrikozen leveren. Ook notenbomen zijn er te vinden op het eiland. Een bijzondere boomsoort is de Europese judasboom en verder groeien er ook platanen, palmen, pijnbomen, dennen, acacia’s en laurier- en mimosabomen.

advertentie
Europesche Judasboom, KorfoePhoto: Kurt Stüber CC 3.0 no changes made

In april tot en met juni zijn de meeste bloeiende bloemen te bewonderen, waaronder klaprozen, narcissen, irissen, rozen, clematis en goudsbloemen. Op de Pantokrator bloeien in april en mei kievitsbloemen, steenbreek, anemonen, borage, krokussen, gladiolen en blauwe druifjes.

De bijzondere gele zeenarcis bloeit in de hete zomermaanden en in het najaar start de “tweede lente” met de bloei van roze cyclamen en krokussen. Langs wegen en op velden en heuvelhellingen vinden we veel soorten struiken, waaronder gele brem, hulst, laurier, mirte en oleander. Langs de wegen staan ook vaak reuzenagaves met bladeren die een tot twee meter lang zijn en 25 cm breed kunnen worden.

advertentie
Aapjesorchidee, KorfoePhoto: Bernd Haynold CC 3.0 no changes made

In de buurt van olijfbomen zijn vaak orchideeën te vinden, die over het algemeen bloeien in april en mei. Korfoe telt zo’n vijftig soorten, waaronder enkele zeldzame zoals de mannetjesorchidee, de aapjesorchidee, en de gele en blauwe bijenorchidee.

advertentie

Dieren

Grote zoogdieren komen al lang niet meer voor op het eiland. Kleine wilde zoogdieren betreffen vooral hazen, egels, vossen, marters, vleermuizen en wezels. Met heel veel geluk is er nog een jakhals te zien, die verder in Europa bijna niet meer voorkomt. De meeste vissoorten zijn door overbevissing zeldzaam geworden en Korfoe is dan ook zeker geen duik- en snorkelparadijs. Met een beetje geluk zijn er nog wel land- en waterschildpadden (o.a. de onechte karetschildpad) te zien en veel voorkomend zijn verschillende soorten hagedissen, o.a. de kielhagedis. Slangen zijn over het algemeen ongevaarlijk, alleen de ’s nachts te voorschijn komende zandadder is giftig.

advertentie
Onechte Karetschildpad, KorfoePhoto: Bachrach44 in het publieke domein

Op Korfoe komen verschillende soorten uilen (o.a. de dwergooruil), meeuwen, zwaluwen, oeverzwaluwen, paapjes en zangvogels voor. Bekende zangvogels zijn de bijeneter en de scharrelaar. De rotskusten in het noordwesten herbergen grote aantallen zeevogels en rond het Korissiónmeer in het zuiden wemelt het van de waad- en watervogels, zoals reigers, strandlopers, bonte strandlopers, kluten, groenpootruiters en zwarte aalscholvers. Ornithologen hebben hier meer dan 120 vogelsoorten geteld.

advertentie
Dalmatische Pelikaan, KorfoePhoto: Yuktijoshi24 CC 4.0 no changes made

Bijzondere vogels zijn maar een bepaalde tijd van het jaar te zien, o.a. koekoek, grasmus, tuinfluiter en roodkopklauwier. In de Halikiopoulos-lagune, vlak bij Korfoe-stad, overwintert de zeldzame witte zilverreiger naast de Dalmatische pelikaan. Deze reigersoort is met een geschatte populatie van 200 een van de meest bedreigde vogelsoorten van Europa. Ook de adouin-meeuw is ’s winters te zien op Korfoe en op de kliffen huizen slechtvalken, eleonora-valken en ook de rotslijster komt daar voor. Op de hellingen van de bergen leven verder nog roodpootvalken, aasgieren, buizerds, haviken en steenarenden.

advertentie
Roodpootvalk KorfoePhoto: Martin Mecnarowski CC 3.0 no changes made

Zeer zeldzaam zijn de Mediterrane monniksrobben, een van de meest bedreigde zoogdieren van Europa. Er leven nog maar een paar honderd exemplaren. In de wateren rond Korfoe zijn vaak dolfijnen te zien. O.a. door vervuiling neemt hun aantal wel af.

advertentie

KORFOE LINKS

Advertenties
• Naar Korfoe met Sunweb
• Korfoe Tui Reizen
• Autohuur Corfu
• Authentieke Vakanties naar Korfoe
• Hotels Trivago
• Mambo jongerenreizen naar Griekenland
• Korfoe Rossholidays
• Fietsvakantie Korfoe
• Auto huren in Korfoe
• Korfoe Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over KORFOE bij Bol.com

Nuttige links

Korfoe Fotoreportage
Korfoe Start Belgiƫ (N)
Reisinformatie Corfu (N)

Bronnen

Desypris, Y. / 777 schitterende Griekse eilanden

Uitgeverij Michalis Toubis S.A.

Fürst, F. / Corfu

Het Spectrum

Gerrard, M. / Korfoe

Van Reemst

Hendriksen, B. / Korfoe en de Ionische eilanden : Paxos, Lefkáda, Kefaloniá, Itháka en Zákinthos

Van Reemst

Webb, S. / Corfu & the Ionians

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems