Landenweb.nl

LEFKAS
Geschiedenis

To read about LEFKAS in English - click here

Lefkas Rossholidays

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Oudheid

Lefkas dankt zijn naam aan de witte (leukos in het Grieks) rotsen, die het zuidelijke deel van het eiland, de Kaap van Lefkata, karakteriseren. Volgens de mythologie wierp de dichteres Sappho zich vanaf deze witte rotsen in de zee, omdat ze niet meer in staat was de onmogelijke liefde tussen haar en Phaon te verdragen.

Korinthiërs koloniseerden het eiland in de 7e eeuw v. Chr., bouwden de nieuwe stad Lefkas en begonnen in 650 v. Chr. met de bouw van het kanaal dat Lefkas scheidde van het vasteland en van Lefkas een eiland maakte. Tijdens deze periode bestond het eiland uit vele autonome steden die lange tijd economisch floreerden. Lefkas speelde een belangrijke rol in de Perzische Oorlogen en nam ook deel aan de gevechten tussen andere Griekse steden en de Perzen. Zo stuurde Lefkas drie schepen om de Grieken te helpen in de beroemde Slag bij Salamis in 480 v. Chr.

Lefkas nam ook deel aan de Spartaanse kant van de Peloponnesische Oorlog (431-404 v.Chr) om de moederstad, Korinthe, te helpen in de strijd tegen Athene. In 343 v. Chr. werd het eiland een bondgenoot van de Atheners om te vechten tegen de Macedoniërs en hun koning Philips II. Athene verloor de strijd echter en Lefkas kwam onder Macedonische heerschappij te staan. Lefkas werd in 312 v. Chr. onafhankelijk. In de 3e eeuw v. Chr. werd Lefkas een onderdeel van de Acarnaniaanse Federatie, samen met een deel van het Griekse vasteland.

In 230 v. Chr. sloot de federatie een verbond met de Macedoniërs om aanvallen van de Romeinen te weerstaan. Maar de Romeinen wonnen de strijd en in 198 v. Chr. kwam Lefkas onder Romeinse heerschappij en werd een deel van de Romeinse provincie Nikopolis.

advertentie

Middeleeuwen

Tijdens de Byzantijnse periode werd Lefkas een deel van de provincie Achaia en werd vanwege de strategische positie voortdurend aangevallen door piraten. In de 6e eeuw n.Chr. werd Lefkas opgenomen in de "Regeling van Kefalonia" en, na een tijdelijke bezetting door kruisvaarders, onderdeel van het Despotaat Epirus. In 1204 veroverden de Franken Constantinopel en kwam Lefkas onder hun heerschappij. In 1294 werd het eiland door bisschop Nikiforos A'Angelos als een soort huwelijksgeschenk gegeven aan zijn dochter, die trouwde met de Siciliaan Giovanni Orsini. Tot 1331 werd Lefkas geregeerd door de Orsini Familie, die onder andere het kasteel van Agia Mavra lieten bouwen.

advertentie

15e tot en met 19e eeuw

Na de Orsinis werd Lefkas gedomineerd door verschillende dynastieën, voordat in 1479 de Turken het eiland veroverden en tot 1684 bezetten. Na de Turken namen de Venetianen onder Francesco Morozini het bewind op Lefkas over, en in in deze periode werd de hoofdtad van Lefkas gevestigd op de huidige plaats. De economie bloeide door de handel en de ontwikkelingen op het gebied van het navigeren.

Aan de Venetiaanse periode kwam een einde toen het leger van Napoleon in 1797 Venetië veroverde; door het Verdrag van Kamboformio werd Lefkas een onderdeel van Frankrijk. Deze overheersing duurde echter maar kort, want al in 1799 versloeg een gecombineerde vloot van Turken, Russen en Engelsen de Fransen en zij veroverden Lefkas. Op 21 maart 1800 werd in Constantinopel de Ionische Staat gevormd, met de bedoeling om uiteindelijk de"Verenigde Staten van de Ionische Eilanden" te stichten. Dit streven mislukte omdat Lefkas sinds 1807 weer onder Frans bewind kwam te staan. Ook deze periode was er een van economische bloei, met name op agrarisch gebied.

In deze periode werden de andere Ionische eilanden bezet door de Engelsen en datzelfde overkwam Lefkas in 1810 en werd nog eens bevestigd in 1815 met het Verdrag van Parijs. Gedurende de Engelse bezetting werd het Grieks de officiële taal, een netwerk van wegen aangelegd en de waterhuishouding op het eiland verbeterd. De Engelse bezetting duurde niet zo lang, maar het Protectoraat van de Ionische Eilanden duurde tot 1864. Gedurende de Engelse bezetting en het Protectoraat hielp Leskas en de andere Ionische Eilanden de Grieken op het vasteland in hun strijd tegen de Turken. Op 21 mei 1864 werden de Ionische Eilanden, en dus ook Lefkas, verenigd met de nieuwe onafhankelijke staat Griekenland.

advertentie

20e en 21e eeuw

Een aantal jaren ging het de burgerklasse goed en bloeide de handel. Begin 20e eeuw vernietigde een plantenziekte alle wijngaarden op het eiland, en dat luidde een periode van armoede voor de bevolking in.

Veel bewoners van Lefkas wachtten een eventuele opleving van de economie niet af en emigreerden vooral naar Canada en de Verenigde Staten. Die emigratiegolf nam pas af na de Tweede Wereldoorlog. Griekenland werd in de Tweede Wereldoorlog achtereenvolgens bezet door de Italianen en de Duitsers. Lefkas was daar geen uitzondering op en de bevolking had het zwaar te verduren onder de bezetting van de Nazi's.

Na de oorlog werd Lefkas nog zwaar getroffen door aardbevingen in 1948 en 1953. Veel bewoners van Lefkas trokken naar het vasteland van Griekenland om werk te zoeken. Vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw ging het economisch weer wat beter, maar pas vanaf de jaren tachtig zorgde de toeristenindustrie voor een economische opleving.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

advertentie

LEFKAS LINKS

Advertenties
• Lefkas Tui Reizen
• Naar Lefkas met Sunweb
• Voja Travel Lefkas
• Hotels Trivago
• Lefkas Rossholidays
• Eilandhoppen Ionische Eilanden
• Authentieke reizen naar Lefkas
• Hotels Lefkas
• Autoverhuur Sunny Cars Lefkas
• Boeken, ook tweedehands, over LEFKAS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Lefkas (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

Leistra, M. / De Griekse eilanden Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems