Landenweb.nl

MARSHALLEILANDEN
Economie

To read about MARSHALL ISLANDS in English - click here

Hotels Marshalleilanden

Economie

De economie van de Marshalleilanden is bijna volledig afhankelijk van de dollars van de Verenigde Staten. Geleast land en betalingen die samenhangen met militaire proeven op bijvoorbeeld Kwajalein leveren de Marshalleilanden gedurende 30 jaar elk jaar ca. $30 miljoen op. Nog lucratiever is het 4 miljard dollars opleverende “Compact” dat in 2001 al meer dan een miljard dollars in het laatje bracht.

Verder hebben de Verenigde Staten $240 miljoen betaald als een soort afkoopsom voor de te verwachten schadeclaims naar aanleiding van gehouden atoomproeven. De laatste tien jaar was er echter steeds sprake van dat de Marshalleilanden nucleair afval van Japan, Taiwan en Zuid-Korea zou opslaan. Dit zou ongetwijfeld veel geld opgeleverd hebben, maar de bevolking was mordicus tegen. In 1998 werd besloten om alle nucleaire afval van de eilanden te weren.

Met name op de afgelegen eilanden bestaat een economie die vooral produceert voor de eigen behoefte. Men heeft wat inkomsten uit de productie van kopra, nijverheid en visserij. Het atol Arno is de grootste producent van Kopra. Landbouw wordt op kleine schaal bedreven, en men oogst vooral kokosnoten, tomaten, meloenen en broodfruit, voornamelijk voor eigen gebruik.

Veelbelovender is een neveneffect van El Niño. Grote scholen tonijn komen nu voorbij de oostelijke Marshalleilanden. Taiwan en Zuid-Korea kochten meteen visserijlicenties die de Marshalleilanden. Op Majuro wordt tonijn-in-blik geproduceerd.

In 2017 werd er voor een luttel bedrag geëxporteerd naar voornamelijk de Verenigde Staten, Japan en Australië en er werd voor $104 miljoen geïmporteerd uit de Verenigde Staten, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Guam en Singapore. Toerisme en visserij worden voor wat betreft de toekomst gezien als de belangrijkste economische sectoren. Nu al is in de toeristenindustrie ca. 10% van de beroepsbevolking werkzaam. Een bijzondere toeristische activiteit met economisch perspectief is het duiken naar wrakken van vliegtuigen en schepen uit de Tweede Wereldoorlog.

Na onderzoek van de zeebodem heeft men o.a. mangaan, fosfaat en hoogwaardig kobalt aangetroffen. Of deze voorraden te exploiteren zijn moet nog uitgezocht worden. Er zijn ook veel Marshallezen die in het buitenland werken en het verdiende geld naar de achterblijvers op de Marshalleilanden sturen. Er wordt ook steeds meer geld verdiend met schepen van andere naties die onder de vlag van de Marshalleilanden varen. Zo bekeken hebben de Marshalleilanden de 10de grootste vloot ter wereld! Er zijn internationale vliegvelden op Kwajalein en Majuro. Air Marshall Islands vliegt tussen Fiji, Kiribati, de rest van Micronesië en Tuvalu.

advertentie

MARSHALLEILANDEN LINKS

Advertenties
• Hotels Marshalleilanden
• Boeken, ook tweedehands, over MARSHALLEILANDEN bij Bol.com

Nuttige links

Marshalleilanden Startnederland (N+E)
Reisinformatie Marshalleilanden (N)
Reizendoejezo - Marshalleilanden (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N.M. / Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems